Als je een carport bij je woning wilt laten plaatsen dan is het verstandig om eerst uit te zoeken of je een vergunning nodig hebt. Voor de meeste modellen is geen vergunningsplicht van toepassing voor het plaatsen van een carport. Een carport valt volgens de huidige woningwet doorgaans onder de zogenaamde vergunningsvrije bouwwerken. Ga ook naar pagina carport bouwen.

Wet- en regelgeving verschilt per gemeente
Ondanks het feit dat de carport meestal een vergunningsvrij bouwwerk is zijn er regelmatig onduidelijkheden over het al dan niet nodig hebben van een vergunning. Grofweg zijn er twee categorieën waaronder een carport of overkapping valt. Het merendeel van de carports valt onder de noemer vergunningsvrij of licht bouwvergunningsplichtig. Wil je de carport naast je woning plaatsen dan betreft het meestal een vergunningsvrije bouw. Carports en overkappingen die voor je woning gebouwd worden volstaan met een lichte bouwvergunning.

Voorwaarden carport plaatsen zonder vergunning
Als je een vergunningsvrije carport neer wilt zetten dan is het verstandig om rekening te houden met een aantal voorwaarden die daarbij van groot belang zijn:

• De totale oppervlakte van de overkapping is niet groter dan 30 vierkante meter.
• De hoogte is maximaal 3 meter.
• Wil je een carport hebben met zijwanden dan is het belangrijk om uit te zoeken of je dan een zogenaamd bouwwerk neer wilt zetten. Hiervoor gelden immers weer andere regels en wetten.

Neem contact op met het gemeenteloket
Naast de landelijke wetgeving kunnen gemeenten er eigen lokale regels op na houden. Dit geldt ook voor carports en overkappingen. Check daarom altijd bij de gemeente waar je woont hoe een en ander is geregeld op het gebied van carports en vergunningen. Binnenlopen bij het gemeenteloket of telefonisch contact opnemen is een kleine moeite en kan achteraf een hoop ellende voorkomen.

Offertes carport aanvragen

Vraag ook offertes aan om het aanbod te vergelijken. Kom vrijblijvend in contact met carport leveranciers. Ga naar offertes carport.

Zie ook deze pagina’s:

Carport
Carport bouwen
Hout
Prefab carport
Prijzen
Offertes