Veranda’s voor een moderne woon- en tuininrichting
Het is tegenwoordig helemaal trendy om je tuin in te richten als een soort verlenging van je woonkamer. Het buitenleven naar binnen halen geeft je de kans om zowel te ontspannen en buiten te koken op momenten dat dat mogelijk is. Veranda’s hebben als voordeel dat je bij de eerste zonnestralen van het voorjaar comfortabel en beschut buiten kunt zitten. Daarnaast duurt het najaar langer omdat je ook dan meer langer buiten geniet, je zit immers in de beschutte omgeving van de veranda. Veranda’s zijn een ideale manier om zowel het tuin- als barbecue seizoen te verlengen en indirect meer woonruimte te creëren.

Veranda’s en keuze mogelijkheden
Veranda’s of terrasoverkappingen zijn leverbaar in een breed assortiment. Op het moment dat je jezelf begint te oriënteren op de overkapping zul je al snel zien dat het aanbod uiteenloopt van een eenvoudig afdakje tot exclusief en op maat gemaakte veranda’s die wind- en waterdicht zijn. Aangezien je op een gegeven moment waarschijnlijk de bomen door het bos niet meer ziet is het verstandig om vooraf op papier te zetten wát je wensen precies zijn als he top een terrasoverkapping of veranda aan komt. Gaat het voornamelijk om droog en beschut zitten of wil je gedurende een groot gedeelte van het jaar gebruik kunnen maken van je veranda? Heeft de veranda meerdere functies en moet het ontwerp aansluiten bij de uitstraling van je woning. Stel jezelf de vraag aan welke voorwaarden de veranda moet voldoen.

Veranda’s, van terrasoverkapping tot beschutte tuinkamer
Als je weet hoe je ideale veranda er uit moet komen te zien dan kun je jezelf de volgende vraag stellen: uit welk materiaal moet de veranda vervaardigd worden? Veranda’s worden zowel van aluminium als hout gemaakt. Sommige veranda’s hebben een afgesloten dak en anderen niet. Wil je het terras afwerken met mooi aansluitend hout- en/of hekwerk. Tegenwoordig is steeds vaker de trend waarneembaar van een veranda met een transparant dak. Hierdoor kun je al vroeg in het voorjaar van een zonnetje genieten. Vaak zal een producent je aanraden om te kiezen voor ingebouwde zonwering. Het blijft dan in de zomer aangenaam onder de overkapping. Daarnaast kun je ook de zijwanden helemaal naar wens en smaak laten ontwerpen. Van een schuifpui die je tegen de wind beschermd tot een open veranda. Veel is mogelijk.

De voordelen die veranda’s hebben
Het mooie van een veranda is dat ze niet alleen het buitenleven naar binnen brengen. Veranda’s hebben meerdere aantrekkelijke voordelen:

• Buiten zitten kan van in het vroege voorjaar tot in het late najaar
• De tuin krijgt een sfeervolle eigentijdse uitstraling
• De leefruimte van je woning wordt verlengd
• Veranda’s kunnen de waarde van je woning verhogen
• Regent het een dag? Ook dat maakt niet uit als je een veranda hebt. Je kunt toch lekker buiten zitten, maar dan wel droog. Bijkomend voordeel is dat je niet alle tuinstoelen en kussens naar binnen moet brengen op het moment dat een zonnige dag omslaat in een regenachtige tegenhanger. Alles blijft droog en is minder aan slijtage onderhavig.
• Doordat de veranda aan je woning wordt gebouwd worden de ramen en kozijnen beter beschermd tegen de diverse weersinvloeden. Hierdoor heb je minder onderhoudskosten. Bovendien blijft het terras in de wintermaanden sneeuwvrij en wordt er minder viezigheid naar binnen gelopen, zodat je ook binnen minder hoeft schoon te maken en op te ruimen.

Hebben veranda’s ook nadelen?
Het is echter niet allemaal rozengeur en manenschijn. Je moet ook met een aantal nadelen rekening houden. Al wegen deze misschien niet helemaal op tegen de voordelen:

• Een veranda is niet direct goedkoop. Afhankelijk van onder meer de keuze voor het materiaal zijn veranda’s een behoorlijke investering. Uiteraard hangt de prijs samen met hetgeen je voor ogen hebt en hoe je veranda er uit ziet.
• Er verdwijnt een stuk van de tuin.

Veranda’s zijn leverbaar in diverse soorten en maten
Deze meeste veranda’s worden gemaakt en geleverd van hout. Daarnaast heb je de keuze voor aluminium in combinatie met kunststof. Bij zowel houten als aluminium veranda’s zijn de daken veelal schuin aflopend zodat hemelwater eenvoudig afgevoerd kan worden.

Veranda’s van aluminium
Ben je op zoek naar een veranda die zowel duurzaam als onderhoudsarm is dan is aluminium een uitstekende keuze. Aluminium veranda’s hebben een aantal voordelen en nadelen.

• Aluminium is onderhoudsarm en duurzaam
• Het is mogelijk om een op maat gemaakte veranda te laten ontwerpen
• De beperkte kleurkeuze kan eventueel een nadeel zijn als je een idee in je hoofd hebt zitten.

Houten veranda’s
Houten veranda’s zijn zowel als standaard bouwpakket als maatwerk leverbaar. De prijs voor deze veranda’s hangt nauw samen met de houtsoort die gebruikt wordt. Zoek je een duurzaam materiaal met een lange levensduur dan is meranti tegenwoordig een veel gebruikte soort hardhout. Wil je een meer betaalbare veranda dan kun je kiezen voor onder meer vuren of douglas hout. Hou er wel rekening mee dat deze houtsoorten vaak sneller aan scheuren of krom trekken onderhavig zijn. Houten veranda’s hebben net zoals de aluminium tegenhanger een aantal voordelen:

• Hout is makkelijker te bewerken dan aluminium. Zo kan je eigen ontwerp op maat op een meer eenvoudige manier gerealiseerd worden. Hout kan gefreesd worden en ornamenten zijn makkelijk aan te brengen. Net zoals hout moet ook aluminium gereinigd worden, maar let wel op dat hout regelmatig geschilderd dient te worden. Hierdoor houdt je veranda een frisse uitstraling.
• Hou je van hout dan kun je de overkapping van een balkenplafond laten voorzien. Hierbij heb je altijd de mogelijkheid om verlichting aan te brengen.
• Daarnaast kun je hout in vrijwel elke gewenste kleur schilderen.

Aanvullende optie’s en mogelijkheden
Zeker als je niet helemaal weet wat je precies zoekt kun je je laten adviseren door een deskundig bedrijf. Vraag altijd meerdere prijsopgaves op en ga ter plekke kijken hoe een veranda er uit ziet. Je hoeft niet altijd voor het duurste product te kiezen, maar zeker ook niet voor de goedkoopste. Wil je de veranda een extra tintje geven dan zijn er optie’s zoals zijwanden, lichtstraten, dakkoepels en bestrating beschikbaar die van je veranda een unieke leefomgeving maken.