De ideale oplossing voor je tuin: een tuinhuis!
Steeds meer tuinen worden voorzien van een tuinhuis. Zo’n blokhut kan handig zijn, zeker als je op zoek bent naar opbergruimte voor je tuingereedschap, tuinmeubilair en fietsen. Het tuinhuis krijgt daarnaast vaker en vaker de functie van bar en buitenkeuken. Tuinhuisjes zijn verkrijgbaar in een ruim assortiment soorten en maten waarbij je voor vrijwel ieder budget een geschikte blokhut kunt vinden.

Waar moet je opletten bij de koop en bouw van een tuinhuis?
Zorg er voor dat je beoogde tuinhuis past in de tuin. Sommige tuinhuisjes hebben een vergunning nodig en je doet er verstandig aan om niet teveel buiten de toon te vallen als het op de omgeving aankomt. Een aantal tips over het kopen en plaatsen van een tuinhuisje.

Afhankelijk van de afmetingen van het tuinhuis kan het zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. Informeer altijd bij het gemeenteloket van de gemeente waar je woont voordat je begint met het plaatsen van je tuinhuis. Het kost slechts een paar minuten van je tijd, maar bespaart je misschien later onnodige kosten van een boete.

  • Fundering en onderhoud

Om zo lang mogelijk van je tuinhuisje te genieten is het belangrijk om voor de juiste fundering te zorgen. Informeer naar wat de beste fundering is voor het gewenste tuinhuis. Uiteraard leg je een fundering waterpas aan! Onderhoud van je tuinhuis voorkomt onnodig snel verval. Neem daarom niet altijd de goedkoopste beits als je het hout wilt beschermen. Iets duurdere beits is meer duurzaam en beschermt je eigendom net dat beetje langer.

Een onderdeel van onderhoud is ventilatie. Let op dat het tuinhuis geventileerd wordt. Hierdoor blijft je tuinmeubilair vrij van schimmel en vieze geurtjes.

  • Bouwpakket of maatwerk?

De meeste tuinhuisjes worden geleverd als kant-en-klaar bouwpakket. Als je een beetje handig bent en over gezond inzicht beschikt is het niet moeilijk om je tuinhuis zelf in elkaar te zetten. Wil je meer zekerheid of vertrouw niet erg op je beide linkerhanden? Maak dan gebruik van de diensten van een professionele monteur die dagelijks ervaring heeft met tuinhuisjes.

Uiteraard beïnvloeden de diverse factoren de uiteindelijke prijs van de tuinhuisje.