Carports in alle soorten en maten!
Carports zijn leverbaar in diverse materialen en typen. Fijn! Zo kun je altijd de juiste overkapping kiezen die het beste bij je woning en wensen past. Net zoals ieder huis anders is, is iedere carport dat ook. De moderne overkappingen zijn in verschillende groepen te verdelen. Hieronder een kort overzicht van de carport soorten.

Gebruikte carport soorten
De gebruikte carport soorten kunnen grofweg in vijf hoofdgroepen ondergebracht worden:

• De vrijstaande carport
• De carport die aan de zijgevel is bevestigd
• De carport die aan de voor- of achterkant van de woning wordt gemonteerd
• Een zwevende carport
• Een combinatie van de bovengenoemde mogelijkheden

Waar moet je opletten als het gaat om carport soorten?
Beslissen om een carport aan te schaffen is een ding, rekening houden met alle omstandigheden die bij de plaatsing komen kijken is iets heel anders. De keuze voor de meeste carport soorten wordt met name bepaald door de muur waar deze geplaatst dient te worden. Heb je geen bevestigingsmuur dan is de keuze voor een vrijstaande overkapping uiteraard snel gemaakt. De vrijstaande port rust op een eigen constructie die goed met de onderliggende bodem wordt verankerd. Betreft het een bevestiging aan de zijwand van de woning dan worden aan de tegenovergestelde kant palen geplaatst voor de ondersteuning. Carports die aan de voor- of achterkant van je woning worden bevestigd rust op palen aan de achterkant en wordt aan de andere kant vastgemaakt aan de woning of garage. Tegenwoordig zie je steeds meer zogenaamde zwevende overkappingen. Hierbij wordt het principe van de ondersteunende onderbouw weggelaten. Deze soorten worden doorgaans gemonteerd aan een muur aan de zijkant van de woning.

Laat jezelf goed informeren
Wil je weten of een bepaalde carport soort past bij je woning? Laat je dan voor de aankoop informeren door de leverancier. Het is op deze manier mogelijk om teleurstellingen achteraf te voorkomen. De leverancier is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving op het gebied van bouwen. Bovendien zal een professional je altijd meerdere mogelijkheden laten zien. Hierdoor kom je vanzelf uit bij de carport die zowel bij je woning als je wensen past.

Zet je auto veilig onder de carport
In de winter sneeuwt het buiten, in de herfst regent en waait het, en in de zomer schijnt de zon fel. Allemaal omstandigheden waar een auto niet beter of mooier van wordt. Veel mensen zetten de auto dan ook in de garage, waar het beschermd wordt tegen de elementen. De laatste trend is echter om een losse overkapping op het rijpad of tegen het huis aan te bouwen waar de auto onder kan staan: de zogenaamde carport. Denk je er ook over na om een carport neer te zetten, dan heb je keuze uit veel verschillende carport soorten. Lees hier welke modellen er allemaal zijn, en wat de onderlinge verschillen maken op basis waarvan je de beste carport uit kunt kiezen.

De voordelen van de carport
Vergeleken met een garage heeft de carport enkele voordelen. Op het eerste gezicht lijkt een carport gewoon een soort minderwaardige garage zonder deuren, maar deze constructie heeft op bepaalde punten een streepje voor op de gesloten ruimte die een garage biedt. In een open ruimte kan lucht vrij circuleren, waardoor de auto onder de carport veel beter droogt dan in de garage. Ook is een carport een stuk eenvoudiger te bouwen (je kunt het vaak zelf opzetten) en een stuk goedkoper dan het laten aanbouwen van een garage. Ook zijn er carport soorten die gebruikt kunnen worden als een terras: ideaal voor in de zomer.

Verschillende modellen carports
Carports worden uitgevoerd in verschillende groottes en vormen. Zo zijn er veel verschillen qua dakvorm: platte carports, maar ook uitvoeringen met een zadeldak of met een dak in piramidevorm zijn veel voorkomend. De bouwmaterialen verschillen ook: soms wordt de carport in hout uitgevoerd, soms er wordt gekozen voor beton, staal of aluminium. De laatste tijd is er een nieuw model toegevoegd aan de vele soorten: de zogenaamde zwevende carport. Dit is een aanbouw aan het huis die zonder ondersteuning ‘zweeft’ en de auto beschermt tegen weersomstandigheden.